FIN* Rais-Kis

Etusivu

Kissat

Näyttelyt

Galleria

Pennut

Pentueet

Me

Linkit

Blogi

Muutama sananen pennun hankinnasta

Kuten mitä tahansa lemmikkiä hankittaessa, myös kissan hankintaan kannattaa käyttää aikaa ja miettiä, onko kissalle aikaa, haluaako sen kanssa viettää seuraavat 10-18 vuotta, mihin sen voi laittaa, jos perhe matkustaa, entä, jos perhe kasvaa, onko ruoka-, hiekka- ja eläinlääkärikuluihin varaa sijoittaa... Kissan kanssa vietettyihin vuosiin mahtuu paljon iloa ja hauskoja hetkiä, mutta joskus myös huolta ja murhetta. Mitään lemmikkiä ei pidä hankkia hetken mielijohteesta eikä antaa hoitovastuuta pelkästään lapselle. Lemmikin hankinnan täytyy olla koko perheen yhteinen päätös. Kannattaa myös miettiä, ymmärtävätkö lapset lemmikin kaipaavan myös omaa aikaa ja rauhaa. Osaavatko lapset käsitellä lemmikkiä asiallisesti?

 

Kun koko perhe on yhdessä päättänyt kissan hankinnasta, on aika miettiä, millainen perheenjäsen on sopivin juuri teille. Millaisia toiveita teillä on lemmikin suhteen? Haluatteko pääasiassa lemmikin, haluatteko myös harrastaa näyttelyitä, ehkä joskus kasvattaakin...? Olisitteko valmiita pitämään sijoituskissaa?

 

Lemmikki-, siitos- vai näyttelytasoinen

Lemmikkibirma myydään nimensä mukaisesti lemmikiksi ja lemmikin ostaja sitoutuu leikkauttamaan pennun sen tullessa sukukypsäksi. Kissalla voi olla esim. häntäknikki, joka ei sinänsä kissan elämää haittaa mitenkään, mutta kasvatuskäyttöön tällaista kissaa ei kannata käyttää.

 

Siitostasoisella kissalla voi olla esim. värivirhe, joka estää näyttelykäytön, mutta kissa on muuten lupaava kasvatusta ajatellen. Kaikkia siitoskissoja ei kasvattaja kotiinsa voi jättää, joten usein siitoskissoja sijoitetaan. Sijoittaminen tarkoittaa sitä, että kissan omistajuus säilyy kasvattajalla ja hänellä on oikeus teettää kissalla sovittu määrä pentueita (yleensä 1-2), mutta kissan päivittäisistä tarpeista huolehtii koti, jossa se asuu, siis sijoituskoti. Kun sijoitusehdot on täytetty, siirtyy kissa sijoituskodin omistukseen. Sijoittaminen on oiva tapa tutustua kasvatuksen maailmaan ja oppia paljon lisää birmoista! Sijoitusasioista lisätietoa löytyy Kissaliiton sijoituskissan oppaasta.

 

Moni urospentu voisi olla sopiva kasvatuskäyttöön, vaikka niillä jokin pieni värivirhe näyttelykäytön esteenä olisikin. Tällaisen terveen ja kasvatuskäyttöä ajatellen sopivan uroksen pitäminen muutamaa pentuetta varten leikkaamattomana olisi ihanne koko birma-populaation kannalta. Valitettavasti liian harva urospentu jää jatkamaan edes yhden pentueen verran sukua ja vastaavasti osalla uroksia jälkeläismäärät nousevat liian suuriksi. Mikäli siis uroksen pitäminen hetken aikaa leikkaamattomana ei kuulostaisi ihan mahdottomalta tehtävältä, auttaisi se tulevia birmasukupolvia. Kasvattaja osaa kertoa, onko urospentu sopiva jatkamaan sukua!

 

Näyttelytasoisessa kissassa ei ole standardiin verrattuna sertin eväävää virhettä. Näyttelytasoisen pennun kohdalla on kuitenkin syytä muistaa, että pentu kehittyy paljon vielä luovutusiän jälkeenkin ja esim. birman väritys ei luovutusikään mennessä ole täysin kehittynyt. Vaaleilla väreillä eivät myöskään sukat tai kiilat ole  vielä luovutusiässä kunnolla näkyvissä. Kaikkein kauneimmastakaan pennusta ei välttämättä Best In Show -voittajaa tule. Sellaista ei kukaan kasvattaja pysty pennusta lupaamaan. Jokainen kissa on yksilö ja luonne ratkaisee myös paljon. Näyttelytulos on lisäksi aina tuomarin näkemys ja sitä on niinikään syytä kunnioittaa.

 

Jos etsit jotain tietyn väristä birmaa tai birmaa kasvatuskäyttöön, kannattaa olla ajoissa yhteydessä meihin! Kannattaa myös olla yhteydessä, jos mietit sijoituskissan hankintaa. Hyviä, luotettavia sijoituskoteja tarvitaan aina! Emmekä toki pane pahaksemme, vaikka meiltä muuten vaan kyselisi lisätietoa rodusta, suunnitelmistamme tai vain yleisesti jotain omista kissoistamme... kerromme mielellämme ja vastaamme kysymyksiisi! Sähköpostilla tavoitat parhaiten.

 

Fin*Rais-Kis -Birmojen hinnoista

Lemmikkitasoinen 900 e

Siitostasoinen 950 e -->

 

Jokainen pentu on yksilö ja pennun suku, vanhempien terveystutkimukset sekä pennun taso vaikuttavat pennun hintaan.

 

Haluamme seurata pentujen kehitystä noin 7-8 viikon ikään saakka. Varattavissa pennut ovat noin 8-viikkoisesta eteenpäin. Haluamme, että pentua tullaan henkilökohtaisesti katsomaan ennen päätöstä kaupasta. Alustava varaus voidaan toki tehdä ennenkin sitä. Sitovana varauksena toimii 200 e varausmaksu, joka vähennetään pennun kokonaishinnasta. Loppusumma pennun kauppahinnasta maksetaan viimeistään pentua noudettaessa/tuotaessa. Kissan kaupasta/sijoittamisesta tehdään aina kirjallinen sopimus!

 

Ethän tue pentutehtailua, katso mistä pennun ostat!

 

Copyright Minna Raiski minna.raiski (ät) gmail.com

www.raiskis.net